4_-_martinus_2021_-_4.jpg

Frisse School

Verbouwing Basisschool St. Martinus Venlo

Het bestaande gebouw van de Sint Martinusschool dateert uit 1979 en werd tijdens het schooljaar 1980/1981 voor het eerst in gebruik genomen. Nu, ruim 40 jaar later, heeft de eerste grootschalige renovatie plaatsgevonden. De school heeft een complete face-lift gekregen, de gevel, de indeling, het interieur en de installaties zijn opgeschaald naar het niveau Frisse Scholen 2. Het is vooral de binnenzijde waar de grootschalige renovatie heeft plaatsgevonden. Aan de buitenzijde zijn de wijzigingen beperkt. Zo is het muurtje aan de voorzijde van de school verdwenen waardoor het gebouw meer onderdeel wordt van haar omgeving. De Martinusschool wordt zo meer onderdeel van het Rosarium. Verder hebben de terugliggende delen een houten bekleding gekregen die past bij de bouwstijl van de Bossche school die kenmerkend is voor dit gebouw.

Uitgangspunt was dat het gebouw na renovatie minimaal voldoet aan Frisse scholen Klasse 2. Hiervoor is een luchtbehandelingskast op het dak geplaatst die voor het gehele gebouw voor ventilatie en verwarming zorgt. Om de leerprestaties van de kinderen te bevorderen is gekozen voor Philips Tunable White Lighting, waarbij de verlichting aangepast kan worden aan elke situatie. Denk hierbij aan een presentatie, leeromgeving ook wel focus of een gezellige kalme sfeer. Het systeem kan ook worden ingesteld op een dagelijks dag waarbij de verlichting automatisch daglichtpatronen nabootst.

Projectkenmerken

Projectnaam
Verbouwing Basisschool St. Martinus Venlo
Locatie
Venlo
Opdrachtgever
Stichting St. Martinus voor Onderwijs op Katholieke Grondslag
Categorie
Utiliteitsbouw, Onderwijs, Renovatie & Restauratie
Oppervlakte
1300.00 m²
Architect
Verheijen Smeets Architecten te Tegelen
Type contract
Bouwteam
Sustainability
BEN
Uitvoeringsperiode
Juli 2021 - december 2021

De visie van de architect was een heldere structuur met brede gangen, de ligging in het park en de relatie met het groen, de houten kaders in de plafonds en de maatverhoudingen conform het plastisch getal - die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van de Bossche School - absoluut te behouden en zelfs te versterken. 

Gerelateerde projecten